KAUGTÖÖ VÕRUMAAL: ETTEVÕTJA-KOOLITAJA JOONAS SAKS


Nimi: Joonas Saks

Amet: ettevõtte juht

Vanus: 33

Kuidas Sina kaugtööni jõudsid?

Ma olen kogu elu nii töötanud. Proovisin ka aastakese kontori tööd – ei meeldinud. Küsi hobuselt, kas talle meeldib istuda tallis latris või olla vabana karjamaal.

Kuidas Sinu puhul kaugtöötamine igapäevaselt välja näeb?

Inimesed, kellega suhtlen, on niikuinii laiali mööda Eestit ja maailma laiemalt. Oma ettevõttes lähtun samast põhimõttest, mis oma elus - inimesed olgu vabad tegema tööd millal nad tahavad ja kus nad tahavad. Nii on nad rahulolevamad oma eluga, seeläbi ka tööga ning tulemusedki on hoopis teised kui teha tööd armastusega.

Kindlat kontorit meil oma ettevõttes ei olegi. Kui on vajadus kohtuda, siis seame paika koha, mis kõigile keskel ja kohtume. Palju kohtumisi saab aetud ka Skype’i teel. Mailide vastamised, dokumentide töötlus ja vestlused telefoni teel ei küsi ju üldse kohta.

Töötan nii nagu parasjagu mugav on ja lähtuvalt sellest, milline on ilm. Kui taevas on hall, istun ja teen päeva tööd. Kui päike paistab, olen sageli õues ja lihtsalt hetkes.

Ma leian, et on üsna efektiivne nii töötada, sest jääb ära niisama internetis passimine, kõrvaline jutustamine ja muu aega raiskav tegevus. Kui teed tööd, teed tööd ja kui ei tee, siis kuulad linnulaulu ja vaatad kuidas pilved taevas mööda sõuavad.

Miks Võrumaa?

Mulle meeldivad mäed ja samas nagu Eestist ära kolida ka ei taha. Nõnda tulingi siis “mägedesse”, siin õhk hõredam ja pea selgem. Nende metsade keskel tunnen end tõeliselt hästi!

Siin sa oled eemal kogu sellest reklaamimajanduse loodud puudusteadvusest. Saad aru, et sul on kõik olemas, ei pea oma nahast välja ronima, selleks, et saada kõike seda, mis tundub puudu olevat. Mõistad, inimesel on väga vähe vaja, ennekõike vaikust ja ilu enda ümber.

Millised on Sinu silmis kaugtöö plussid ja miinused?

Üks suurim pluss on selles, et kui sa teed tööd, mida sa ei armasta, siis kontoris suudad sa veel sellega hakkama saada. Aga kui sa selle koorma ka koju kaasa võtad, siis sa enam hakkama ei saa. Varem või hiljem oled sunnitud hakkama tegema seda, mis sulle tegelikult karva mööda on.

Missugused on Sinu head nipid edukaks kaugtöötamiseks?
Tuleb aru saada, et sa ei ela selleks, et töötada, vaid teed tööd selleks, et elada. Arukus on parim ja paraku ka ainuke nipp.